Verlies en merkwaardige wissel Fortuna tegen Champions League-ploeg, MVV en VVV winnen wel

De betaald voetbalclubs kruipen naar de start van de competitie. Fortuna Sittard, MVV Maastricht en VVV-Venlo speelden zaterdag weer een oefenwedstrijd.

featured-image

De betaald voetbalclubs kruipen naar de start van de competitie. Fortuna Sittard, MVV Maastricht en VVV-Venlo speelden zaterdag weer een oefenwedstrijd. Fortuna reisde naar het Zuid-Duitse Heilbronn om het daar op te nemen tegen VfB Stuttgart, dat een maatje te groot bleek.

De nummer twee van het afgelopen Bundesliga-seizoen, aankomend seizoen uitkomend in de Champions League, won met 3-0 van de Sittardse eredivisionist. Zware middag De ploegen namen in plaats van de gebruikelijke 90 minuten nu 120 minuten tegen elkaar op, maar Fortuna had al in de openingsfase in de gaten dat het een zware middag tegemoet ging. Stuttgart leidde na 17 minuten met 2-0 via treffers van Silas Katompa-Mvumpa en Jamie Leweling, die beide ongehinderd van dichtbij konden scoren.

Fortuna moest logischerwijs ook in het vervolg vooral verdedigen, maar de tegendoelpuntenschade bleef beperkt: keeper Niels Martens moest alleen in minuut 67 nogmaals vissen, toen Justin Diehl hem uit een moeilijk hoek verschalte en de 3-0 op het bord zette. Merkwaardige keeperswissel Martens was vorig seizoen reservedoelman bij MVV Maastricht, maar kreeg zaterdag dus speelminuten van Fortuna-coach Danny Buijs. Hij was, mede door het vertrek van Michael Verrips, de enige beschikbare Fortuna-doelman in Heilbronn.

Daardoor deed zich na 70 minuten een merkwaardige wissel voor. Martens werd toen onder de Fortuna-lat vervangen door de derde doelman van tegenstander Stuttgart, Stefan Drljaca. Die incasseerde tegen zijn eigen werkgever vervolgens geen tegengoals.

Bij Fortuna speelde debutant Shawn Adewoye de eerste 35 minuten mee. Donderdag oefent Fortuna opnieuw tegen een Bundesliga-club, dan komt Borussia Mönchengladbach in Sittard op bezoek. MVV MVV speelde voor het eerst in de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen een profclub.

In Lanaken trof de ploeg van Edwin Hermans zaterdag RFC Seraing, dat uitkomt op het tweede niveau in België. Na een gelijkopgaande beginfase nam MVV meer het initiatief. Dat resulteerde na ruim een halfuur in de openingstreffer door Ayman Kassimi uit een hoekschop.

Daarna kreeg MVV kansen om de voorsprong te verdubbelen. Op slag van rust werd een treffer van de gewilde, maar nog altijd in Maastricht spelende Dailon Livramento afgekeurd vanwege buitenspel. Verdiende zege Na rust was het spelbeeld ongewijzigd.

MVV had de controle over de wedstrijd en kreeg kansen op een tweede treffer. Livramento raakte de lat en invaller Rayan Buifrahi zag een inzet net naast het doel verdwijnen. De tweede goal kwam er alsnog via Camil Mmaee.

Hij omspeelde de doelman en bepaalde de eindstand op 2-0. Een verdiende zege voor MVV, dat komende dinsdag wederom oefent. Dan zijn de amateurs van SV Geuldal de tegenstander.

VVV Net als MVV blijft ook VVV-Venlo oefenwedstrijden winnen. Na een puntendeling in de eerste oefenwedstrijd, tegen KFC Uerdingen (2-2), wonnen de geel-zwarten de wedstrijden tegen Jong AZ (2-1) en RKSV Wittenhorst (3-0). En daar kwam zaterdag een oefenzege tegen een competitiegenoot bij: achter gesloten deuren won het team van coach John Lammers in 120 minuten voetbal met 2-0 van TOP Oss.

Trefzekere Doesburg Verdediger Rick Ketting scoorde in de tiende minuut de openingstreffer, aanvaller Pepijn Doesburg zorgde in de 83ste minuut voor de beslissende 2-0. De goal van Doesburg was een mooie: de centrumspits zag TOP Oss-doelman Mike Havekotte ver voor zijn doellijn staan en schoot van grote afstand de bal tegen de touwen. Doesburg is een rode draad in de winstserie van VVV.

Hij scoorde ook al tegen Jong AZ en Wittenhorst. Woensdag wacht de voorlaatste test voor VVV, dat het dan in de Venlose Koel opneemt tegen de Qatarese club Al-Rayyan. Deel dit artikel 💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.