Tour de Junior dendert doorn; niets dat Jens Dekkers deert

[ACHTERVELD] De 4e etappe in de Tour de Junior is, sinds het overlijden van de oud tourvoorzitter, alweer 17 jaar vernoemd en heet officieel de GP Johan Ossendrijver-klassieker (een ronde over 11 kilometer door het buitengebied van de gemeente Leusden). Het eerbetoon aan Ossendrijver werd woensdag door de renners sportief waargemaakt.

featured-image

De 4e etappe in de Tour de Junior is, sinds het overlijden van de oud tourvoorzitter, alweer 17 jaar vernoemd en heet officieel de GP Johan Ossendrijver-klassieker (een ronde over 11 kilometer door het buitengebied van de gemeente Leusden). Het eerbetoon aan Ossendrijver werd woensdag door de renners sportief waargemaakt. In alle categorieën werd er flink aan de boom geschut.

Dat leidde tot mooie en spannende momenten in de koers. Aanvallen, schermutselingen en wellicht de dreigende regen gaven sportieve onrust. Levi van der Kaa vond de wedstrijd in Categorie 5-6 vooral rommelig: „Het was een hectische klassieker,“ zei hij maar classificeerde de uiteindelijk sportief verlopen wedstrijd daarmee ondermaats.

Zeker omdat Van de Kaa eindigde als derde en daarmee in het algemeen klassement van de negende positie opschoof naar de vierde plek. Of hij daarmee zichzelf op het podium ziet eindigen tijdens de grote prijsuitreiking aankomende zaterdag is een vraag die hij beantwoordde met voorwaarden: „Het zal erom houden, afhankelijk van mijn tijdrit en ik ga ook graag voor het puntenklassement.“ In categorie 5-6 werd die, door Van der Kaa als chaotisch genoemde wedstrijd, wederom naar de hand van gele truidrager Jens Dekkers gezet.

Dat begon met een val van de leider in het klassement die ook groene truidrager Owen Chenault een achterstand opleverde. Maar beiden kwamen snel terug en een kopgroep van vier, met daarin Dekkers (Ijzendijke), Timme van de Wetering (Broek in waterland), de al eerder genoemde Van der Kaa (Kaatsheuvel) en Jerke Eilander (Westerland), reed sterk weg. Twee minuten pakte de groep op het peloton maar Dekkers vond dat niet genoeg en hij sprintte zich nog 20 seconden vooruit om weer een etappe op zijn naam te zetten.

De renners van Categorie 7 en Nieuwelingen Meisjes gingen vanaf de start volop aan de bak. In het tweede rondje van 11 kilometer deed het peloton een pas op de plaats. Het gaf de afgepelde renners de gelegenheid weer terug te komen in de groep maar in ronde 3 en 4 ging de snelheid weer naar het maximum.

Met een gemiddelde van ruim 38 kilometer per uur kwam Marten Ligteringen (Utrecht) als eerste over de meet na de eindsprint van het peloton. Jaylinn Brakke rijdend in het geel bij de Nieuwelingen Meisjes toonde de hele wedstrijd haar macht. De Staphorstse stevent af op de eindoverwinning want de concurrentie volgt langzaamaan op een steeds groter wordende afstand.

Aava Thomas maakte dinsdag nog een mooie sprong naar de tweede plek in het algemeen klassement maar door een val verloor ze in de klassieker een minuut. Ze had sinds dinsdag haar zinnen gezet op een overwinning in het puntenklassement en door haar val verloor de Finse ook de groene trui. In de laatste wedstrijd glansde enkele ronden Mick de Rooij uit Amersfoort door lang vooruit te rijden bij de Nieuwelingen.

Even leek hij kans te hebben op een overwinning maar het peloton schakelde 2 kilometer voor de finish naar de hoogste versnelling. In de eindsprint won de Brit Lucas Lillistone..