Sterk Sparta vergeet zichzelf te belonen tegen een matig Feyenoord

De Rotterdamse derby is in een gelijkspel geëindigd. Op het Kasteel werd het 1-1. Sparta en Feyenoord hielden elkaar na een mooie strijd in evenwicht. Camiel Neghli schoot de Spangenaren schitterend op voorsprong. Feyenoord maakte in de tweede helft de gelijkmaker via Quinten Timber, maar eindigde de wedstrijd met 10 man na 2 keer geel voor Zerrouki.

featured-image

SPARTA Sterk Sparta vergeet zichzelf te belonen tegen een matig Feyenoord Rijnmond Redactie Vandaag, 16:35 • 4 minuten leestijd Sparta juicht na de 1-0 tegen Feyenoord © Hans van der Valk/Orange Pictures De Rotterdamse derby is in een gelijkspel geëindigd. Op het Kasteel werd het 1-1. Sparta en Feyenoord hielden elkaar na een mooie strijd in evenwicht.

Camiel Neghli schoot de Spangenaren schitterend op voorsprong. Feyenoord maakte in de tweede helft de gelijkmaker via Quinten Timber, maar eindigde de wedstrijd met 10 man na 2 keer geel voor Zerrouki. Bij Sparta verving Rick Meissen Teo Quintero.

De centraal verdediger ontbrak bij de Kasteelclub. Verder stonden dezelfde namen op het veld als in de uitwedstrijd tegen FC Twente van vorige week. Feyenoord-trainer Brian Priske koos wederom voor een 4-3-3 formatie.

Wel paste de Deen een aantal wisselingen toe ten opzichte van de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle. Zo keerde Thomas Beelen terug in de basis, mocht Gjivai Zechiël startten op het middenveld en maakte Gijs Smal zijn basisdebuut. Hij verving Hugo Bueno die evenals Bart Nieuwkoop niet bij de selectie zat.

Voorafgaand aan het duel was er een minuut stilte. Afgelopen week overleed oud Sparta-speler en trainer Hans Eijkenbroek op 84-jarige leeftijd. De derby begon flitsend.

Binnen vijf minuten was Sparta dichtbij de openingstreffer. Tobias Lauritsen kopte na een uitstekende voorzet van Boyd Reith de bal via de vingertoppen van Timon Wellenreuther op de lat. Feyenoord antwoordde direct met een mogelijkheid voor Zechiël en een ingestudeerde hoekschop die Igor Paixão hoog over het doel van de Spangenaren schoot.

Na deze geweldige start zakte het tempo van de wedstrijd helemaal in. Feyenoord nam het heft in handen, maar was erg slordig waardoor grote kansen uit bleven. Sparta bleef hierdoor makkelijk overeind.

Na 22 minuten veerde het Kasteel heel even op toen Wellenreuther de bal zomaar inleverde bij Mohamed Nassoh. De aanvaller controleerde de bal alleen niet goed en dus kon iedereen bij Feyenoord opgelucht adem halen. Werelddoelpunt Tien minuten later ging het alsnog fout voor de ploeg uit Rotterdam Zuid.

Na een diepe pass van Nick Olij in de richting van Arno Verschueren kwam Wellenreuther ver zijn doel uit. De Feyenoord-doelman kopte de bal in de voeten van Spartaan Camiel Neghli die geen moment twijfelde en de bal op fantastische wijze van een grote afstand in een leeg doel schoot (1-0). Na het doelpunt van Sparta nam de thuisclub het initiatief.

Nassoh en Neghli kregen kansen, maar perfectie in de schoten ontbrak. In de laatste minuut van de eerste helft was Feyenoord nog dichtbij de gelijkmaker. Stengs plaatste een vrije trap net over het doel.

In de rust greep Brian Priske in. Anis Hadj Moussa kwam in het veld ten koste van Zechiël. Desondanks was het Sparta dat na vijf minuten in de tweede helft de eerste kans kreeg.

Nassoh kwam het zestienmetergebied in, maar zijn schot vanaf de linkerkant mistte kracht. Vlak daarna was het weer de thuisclub die de voorsprong bijna uitbreidde. Wellenreuther had veel moeite met een zwabberbal van Verschueren, waarna Lauritsen in tweede instantie de bal naast tikte.

Feyenoord komt terug Sparta beloonde zichzelf dus niet. Quinten Timber deed dat wel. De middenvelder draaide na een uur spelen zich knap weg van zijn directe tegenstander en schoof de bal in de korte hoek langs Olij (1-1).

Een minuut na de gelijkmaker gaat het alsnog mis voor Feyenoord. Ramiz Zerrouki stond op de voet van een Spartaan en kreeg zijn tweede gele kaart. De ploeg uit Rotterdam Zuid moest verder met tien man.

Na een goed schot van Neghli dat werd gepakt door Wellenreuther leek Feyenoord twinitg minuten voor tijd een strafschop te krijgen. Paixao kroop voor Meissen die de Braziliaan aantikte. Na een VAR-check bleek dat de overtreding buiten het strafschopgebied gemaakt.

Invaller Neraysho Kasanwirjo legde aan, maar schoot de vrije trap hard in de muur. Het lukte Sparta niet meer om grote kansen te creëren en Feyenoord leek genoegen te nemen met een punt. Toch waren het de bezoekers die nog de meeste kansen kregen, maar doelpunten bleven uit.

Stengs schoot een vrije trap recht in de handen van Olij en Ayase Ueda had het vizier niet op scherp. Ook een voorzet van David Hancko vlak voor tijd werd niet binnengelopen. Zo eindigde de stadsderby onbeslist.

Sparta - Feyenoord (1-0) 34' 1-0 Camiel Neghli 60' 1-1 Quinten Timber Bijzonderheid: 61' Rood Ramiz Zerrouki (twee keer geel) Opstelling Sparta: Olij, Reith, Meissen, Eerdhuijzen, Van der Kust, Baas, Clement, Verschueren, Neghli, Lauritsen, Nassoh Opstelling Feyenoord: Wellenreuther, Geertruida, Beelen, Hancko, Smal, Zerrouki, Timber, Zechiël, Stengs, Gimenez, Paixão.