Niet Verstappen, maar deze coureur reed alle rondes

De zomerstop is een mooi moment om even terug te kijken naar de eerste seizoenshelft. Enkele opvallende statistieken, met eens géén hoofdrol voor Max Verstappen.

featured-image

Het Formule 1-seizoen is veertien races onderweg. Zeven verschillende winnaars hebben we daarin gezien. Lewis Hamilton pakte twee zeges, Lando Norris, Oscar Piastri, George Russell, Carlos Sainz en Charles Leclerc wonnen ieder één keer.

Baas boven baas is natuurlijk Max Verstappen met zeven overwinningen achter zijn naam. Maar alle rondes die er gereden zijn te hebben voltooid? Nee, dat kan Max Verstappen niet zeggen. De regerend wereldkampioen viel natuurlijk in Australië al uit in ronde 3 met problemen aan zijn rem.

Lewis Hamilton dan? Nee, ook hij viel in de GP van Australië uit. En ook Ferrari-rijders Leclerc en Sainz haalden minimaal één keer de finish niet. Fernando Alonso viel geen enkele keer uit.

Toch reed hij maar 840 van de 845 rondes, omdat hij in enkele races op een ronde achterstand werd gezet. Wie is dan wel die coureur die als enige tot nu toe alle 845 rondes voltooide? Oscar Piastri. De McLaren-rijder die in de GP van Hongarije de eerste zege uit zijn carrière pakte is de rijder met een 100 procent-score.

Hij is net als de andere zes racewinnaars ook een van de coureurs die dit seizoen aan de leiding hebben gereden. Vanzelfsprekend heeft Verstappen met zijn zeven zeges de meeste rondes aan de kop van het veld gereden: 448 rondes. Op plek twee volgt Norris met 95, gevolgd door Leclerc met 88.

Opvallend genoeg heeft Hamilton van het zevental de minste rondes aan de leiding gereden (30), maar desondanks heeft hij wel twee zeges op zijn naam staan..