‘Geblesseerde’ Ahmetcan Kaplan de held bij Jong Ajax tegen Jong PSV, Roda JC ‘geknipt en geschoren’

Ahmetcan Kaplan heeft maandagavond een cruciale rol gespeeld bij Jong Ajax. De verdediger kopte zijn ploeg diep in de blessuretijd naar een 2-2 gelijkspel tegen Jong PSV, na goals van Ricardo Pepi, Couhaib Driouech en een curieuze Eindhovense eigen goal. Roda JC kende een veel minder fijne avond. De ploeg die vorig seizoen nog dicht bij promotie naar de eredivisie was, werd maandag afgedroogd door Jong AZ: 6-1.

featured-image

Nadat de rest van de Keuken Kampioen Divisie afgelopen weekend al was gestart, stond voor Jong PSV en Jong Ajax maandag de seizoensopening op het programma. De beloftenteams hadden de beschikbaarheid over grote namen. Bij de Eindhovenaren stonden onder anderen Joël Drommel, Isaac Babadi, Pepi en Driouech in de basis.

Aan de overzijde verschenen bijvoorbeeld Kaplan, Julian Rijkhoff en Jaydon Banel aan de aftrap, net als het deze zomer uit België overgekomen toptalent Jorthy Mokio (16). Hoewel er na 45 minuten nog steeds 0-0 op het scorebord stond, werd het een uiterst vermakelijke eerste helft. Rijkhoff kreeg meteen aan het begin van het duel een enorme kans met zijn knie en ook Jong PSV kreeg de nodige mogelijkheden.

Samen namen beide ploegen het vijandelijke doel in de eerste helft 22 keer onder vuur. Maar wel zonder te scoren. Na rust was het alsnog snel raak.

Een aangeraakte voorzet van Babadi viel bij de tweede paal voor Pepi, die zo de 1-0 kon maken. Nadat Jan Faberski werd gevloerd, kreeg debutant Don-Angelo Konadu vanaf de strafschopstip de kans op de gelijkmaker, maar de spits zag Drommel redding brengen. Vijf minuten voor tijd kwam Jong Ajax alsnog op gelijke hoogte door een curieuze eigen goal van Emmanuel van de Blaak.

Hij speelde terug op Drommel, maar zo slecht, dat de bal in zijn eigen doel rolde. Vervolgens kreeg de thuisploeg ook een strafschop, nadat doelman Charlie Setford zijn tegenstander vloerde. Zo kon Couhaib Driouech zijn eerste voor PSV maken.

Daar bleef het echter niet bij. In de zesde minuut van de blessuretijd raakte Kaplan geblesseerd, maar hij stond toch op toen hij zag dat Ajax nog een corner kreeg. Vervolgens kopte hij ook nog de 2-2 binnen.

Roda JC is het nieuwe seizoen dramatisch begonnen. De nummer drie van het afgelopen KKD-seizoen, die promotie op een haar na misliep, werd in de eerste helft volledig weggevaagd door Jong AZ. De openingsgoal kwam van Lequincio Zeefuik, die werd vrijgelaten en een voorzet van Ruben van Bommel binnenwerkte.

Ook bij de 2-0 werd dramatisch verdedigd. Jayden Addai kon zo doorlopen en schoot vervolgens via een verdediger de tweede treffer binnen. De 3-0 kwam op naam van Van Bommel, die een teruggekopte corner binnenknikte.

Daarna deed de Turkse spits van Roda JC Tiago Cukur op spectaculaire wijze wat terug. Hij werkte de bal met een omhaal tegen de lat, stond snel op en kopte binnen. Niet snel daarna viel de 4-1 voor de behoorlijk versterkte Alkmaarders.

Brian Koglin ging in de fout en gunde Van Bommel een vrije doortocht, waarna hij zijn tweede van de avond maakte. Addai mocht in de tweede helft ook zijn tweede goal maken. Hij kapte zich vrij en krulde in de verre hoek binnen.

Tot slot maakte Jorn Berkhout met het hoofd uit een corner van Addai de 6-1. Dat is de grootste zege ooit voor Jong AZ in de KKD, een verbetering van de 7-3 tegen De Graafschap in 2020. ,,We zijn overklast door Jong AZ.

Zij waren op de afspraak, de meesten van ons niet", zei Roda-trainer Bas Sibum nadat de afgang compleet was voor de Limburgers. ,,Mentaal zit het goed, de jongens willen graag en ze geven niet op. Als je op tactisch gebied soms net te laat komt of verkeerde keuzes maakt, ziet het er al gauw uit alsof ze niet willen.

Maar ze hebben zich een slag in de rondte gelopen, alleen zij waren beter. Geknipt en geschoren, nu is het mond houden en vrijdag in de herkansing.” De cijfers van de Keuken Kampioen Divisie Bekijk onderaan dit artikel al onze voetbalvideo’s, alle uitslagen, het programma en de stand.

Check hier ons matchcenter! En ook de tweede wedstrijd is ten einde. Een recordzege voor Jong AZ: 6-1 tegen Roda JC. Het is ook meteen afgelopen! Dankzij Kaplan eindigt dit spectaculaire duel in 2-2.

Kaplan doet het! Hij lijkt geblesseerd te raken, maar staat toch op omdat Ajax een corner krijgt. Vervolgens kopt de verdediger ook nog de gelijkmaker binnen. Spectaculaire ontknoping! Doelman Setford haalt zijn tegenstander neer en dus gaat de bal ook aan de andere kant op de stip.

Driouech maakt zijn eerste treffer in dienst van PSV: 2-1. Wat gebeurt hier dan? Van de Blaak speelt terug op zijn doelman, maar verre van zuiver. Drommel probeert de bal nog van de lijn te halen, maar ziet hem binnenrollen.

Jong Ajax komt op 1-1. Faberski is erlangs en wordt in de rug gelopen door Van de Blaak. Luuk Timmer legt de bal op de stip.

Konadu ziet zijn inzet echter gekeerd worden door Drommel, waardoor hij niet scoort bij zijn debuut..