Fikse domper voor Erik ten Hag met Manchester United tegen Brighton, curieuze rol voor Nederlanders

Het Manchester United van trainer Erik ten Hag heeft in de tweede speelronde van de Premier League een pijnlijke nederlaag geleden. De Red Devils incasseerden diep in blessuretijd een tweede tegentreffer tegen Brighton en verloren: 2-1. ,,Als je verdedigt zoals wij doen, verlies je punten”, concludeerde Ten Hag.

featured-image

Bij ManUnited had Noussair Mazraoui een basisplaats én een belangrijke rol bij het eerste doelpunt, terwijl Joshua Zirkzee en Matthijs de Ligt het net als vorige week met een invalbeurt moesten doen. Mats Wieffer ontbrak bij Brighton vanwege een lichte blessure. Ook keeper Bart Verbruggen was geblesseerd.

Verdedigers Jan Paul van Hecke en Joël Veltman stonden wel in de basis in het Amex Stadium in Brighton. De eerste kans was na tien minuten voor ManUnited. Amad Diallo ontving een afgemeten voorzet vanaf links van Diogo Dalot, maar raakte de bal niet goed: naast.

Ook Casemiro (kopbal) en Dalot (schot van afstand) wisten geen schot op doel te produceren. In de 32ste minuut was het aan de andere kant raak, toen Brighton-spits Danny Welbeck - van 2008 tot en met 2014 in dienst van ManUnited - binnen tikte na een voorzet van Kaoru Mitoma. Binnen een paar minuten dacht United langszij te komen, maar een goal van Marcus Rashford werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de tweede helft, met Zirkzee binnen de lijnen, ontsnapte Ten Hag en co twee keer aan een grotere achterstand. Dalot haalde de bal vlak voor de doellijn weg na een inzet van James Milner en Welbeck kopte op de lat na een voorzet van oud-Feyenoorder Yankuba Minteh. Na een uur spelen viel de gelijkmaker.

Mazraoui had een fijne steekpass in huis, waarna Diallo via Van Hecke raak schoot: 1-1. In de 70ste minuut leek ManUnited op voorsprong te komen via invaller Alejandro Garnacho, maar op de doellijn werd de bal nog aangeraakt door de zich in buitenspelpositie bevindende Zirkzee. In de 79ste minuut viel De Ligt in.

De verdediger kon niet voorkomen dat João Pedro in de vijfde minuut van de blessuretijd de winnende tegen de touwen kopte. Vorige week was Zirkzee als invaller matchwinner voor de ploeg van Ten Hag tegen Fulham (1-0), terwijl Brighton met 3-0 won van Everton. Brighton is na twee speelrondes nog foutloos, Ten Hag en ManUnited hebben drie punten.

Na de wedstrijd in Brighton was Ten Hag kritisch op het defensieve optreden van zijn ploeg. Zo kreeg João Pedro alle ruimte om de winnende treffer voor de thuisploeg te maken. ,,Als je zo verdedigt als wij, dan verlies je punten”, mopperde de trainer van Manchester United, bezig aan zijn derde seizoen bij de Red Devils.

,,We geven die goals makkelijk weg en zouden dat als ploeg beter moeten doen. Daarnaast missen we zelf ook een aantal grote kansen. Zirkzee had pech dat zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Maar ik vond hem goed invallen.” Assist en geen tegengoals voor Van de Ven Micky van de Ven heeft indruk gemaakt met een assist tijdens de ruime zege van Tottenham Hotspur op Everton. De Oranje-international besloot een sprint van 70 meter met een pass op Son Heung-min, die de eindstand op het bord schoot: 4-0.

Yves Bissouma, Son en Cristian Romero tekenden voor de eerste drie treffers in Londen, voordat Van de Ven de bal in de 77e minuut op de rand van zijn eigen strafschopgebied ontving. De snelle verdediger stak het hele veld over, voordat hij Son bediende voor zijn tweede doelpunt van de middag. Van de Ven kwam vier keer in actie voor Oranje tijdens het afgelopen EK in Duitsland.

Haaland heeft hattrick te pakken Stadsgenoot Manchester City pakte wel de volle buit. De ploeg van Pep Guardiola kwam vroeg op achterstand tegen promovendus Ipswich Town door een goal van Sammie Szmodics. Lang konden de bezoekers echter geen feest vieren, want City scoorde vervolgens drie keer in vier minuten.

Eerst maakte Erling Haaland gelijk vanaf de stap. Vervolgens schoot Kevin de Bruyne de 2-1 raak na een blunder van doelman Arijanet Muric. Direct daarna gaf diezelfde middenvelder een prachtige steekpass op Haaland, die in de 16de minuut al de op 3-1 maakte.

De hattrick van de Noor hing de rest van de wedstrijd in de lucht en werd uiteindelijk in de 88ste minuut gecompleteerd. Uit de draai bepaalde de doelpuntenmachine de eindstand op 4-1. City won vorige week ook de eerste wedstrijd.

Op Stamford Bridge werd Chelsea met 0-2 verslagen. Timber maakt basisrentree met zege Arsenal won ook zijn tweede competitieduel van het seizoen. De nummer 2 van de afgelopen jaargang was in Birmingham met 2-0 te sterk voor Aston Villa.

Vorige week versloeg de ploeg van coach Mikel Arteta Wolverhampton Wanderers met dezelfde cijfers. Bij Arsenal stond Jurriën Timber voor het eerst in de basis, sinds hij een zware knieblessure opliep in de eerste competitiewedstrijd van het vorige seizoen. De Oranje-international viel vorige week in het duel met Wolverhampton in.

Timber ging in de 79ste minuut naar de kant. Ian Maatsen was drie minuten eerder bij Villa van de bank gekomen. Arsenal had in de eerste helft veel meer balbezit, maar wist Villa-keeper Emiliano Martínez amper te testen.

De Argentijn redde één keer knap op een schot van Bukayo Saka. De grootste kans was namens de thuisploeg voor Ollie Watkins. De Engelse international, de matchwinner tegen Oranje op het EK, schoot van dichtbij naast het doel.

Watkins had na rust ook moeten scoren. Nadat een inzet van Amadou Onana was teruggekomen van de lat, kreeg Watkins de rebound niet langs Arsenal-keeper David Raya. De bezoekers maakten het verschil in het laatste kwart van het duel.

Invaller Leandro Trossard en Thomas Partey schoten raak, beide keren op aangeven van Saka: 0-2. Einde tweede helft Een pijnlijk einde van de wedstrijd voor Erik ten Hag en Manchester United. Zij staan met lege handen door de late goal van João Pedro.

Brighton wint met 2-1. Bedankt voor het volgen van dit liveblog, ! GOAL! 2-1 Brighton! Doelpunt van João Pedro! Amad Diallo wordt vervangen door Antony Kaoru Mitoma wordt vervangen door Simon Adingra Yankuba Minteh wordt vervangen door Georginio Rutter Billy Gilmour wordt vervangen door Yasin Ayari Gele kaart voor Jan Paul van Hecke Harry Maguire wordt vervangen door Matthijs de Ligt De Ligt krijgt ruim tien minuten speeltijd van trainer Erik ten Hag. Komt er nog een winnaar in Brighton? Bruno Fernandes wordt vervangen door Scott McTominay Danny Welbeck wordt vervangen door Julio Enciso Gele kaart voor Kobbie Mainoo Gele kaart voor Amad Diallo James Milner wordt vervangen door Carlos Baleba Goal Zirkzee afgekeurd Alejandro Garnacho schiet na een lage voorzet van Bruno Fernandes en lijkt te scoren, maar de op de doellijn.

De Nederlander stond en dus gaat het feest voor Erik ten Hag en co niet door. Het blijft 1-1. Marcus Rashford wordt vervangen door Alejandro Garnacho VAR: GOAL is bevestigd GOAL! 1-1 Manchester United! Doelpunt van Amad Diallo! Een , die Diallo wegstuurt.

De Ivoriaanse aanvaller kapt naar binnen en rondt met wat geluk (de bal raakt nog een tegenstander) af. Welbeck raakt lat Danny Welbeck de bal op de lat na een van oud-Feyenoorder . Daar ontsnapt de ploeg van Erik ten Hag aan een grotere achterstand.

Bijna 2-0 Diogo Dalot haalt de bal weg na een inzet van James Milner. Mason Mount wordt vervangen door Joshua Zirkzee Zirkzee, , krijgt vandaag een hele helft speeltijd van trainer Erik ten Hag. Kan hij ManUnited behoeden voor puntenverlies in Brighton? Programma Premier League Stand Premier League Bekijk hier onze video's uit de Premier League Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!.