Bayer Leverkusen en Jeremie Frimpong ontsnappen wéér dankzij goal in minuut 101: ‘Heb er geen verklaring voor’

Bayer Leverkusen is het nieuwe seizoen in de Bundesliga begonnen met de manier waarop het vorig seizoen al zo vaak won, met een winnende goal diep in de extra tijd. Florian Wirtz maakte in de uitwedstrijd bij Borussia Mönchengladbach in minuut 101 de winnende 2-3 voor de ploeg van Xabi Alonso, door in de rebound nog te scoren na zijn gemiste strafschop. Leverkusen is nu 42 duels op rij ongeslagen in eigen land.

featured-image

Bayer Leverkusen was in het Borussia-Park in Mönchengladbach op 0-2 gekomen, met twee keer Jeremie Frimpong in een voorbereidende rol vanaf de rechterflank. Na 12 minuten kwam de bal na een voorzet van Frimpong voor de voeten van Granit Xhaka, die met een enorme pegel van 25 meter raak schoot. De linksbenige middenvelder uit Zwitserland juichte niet tegen de club waar hij van 2012 tot 2016 voor speelde voor zijn transfer naar Arsenal.

Victor Boniface en Edmond Tapsoba raakten daarna het aluminium namens Leverkusen, voordat Florian Wirtz de voorsprong in de 38e minuut verdubbelde. Opnieuw was Frimpong betrokken bij de opbouw, waarna Wirtz een rebound binnenschoot. Borussia Mönchengladbach kwam daarna terug tot 2-2 door goals van Nico Elvedi (‘59) en Tim Kleindienst (‘85), maar in de elfde minuut van de extra tijd pakte Bayer Leverkusen toch nog de drie punten bij de start van het nieuwe seizoen in de Bundesliga.

Voor de zoveelste keer sloot Bayer Leverkusen een wedstrijd winnend af door in de laatste seconden te scoren. ,,Ik heb er geen verklaring voor", zei oefenmeester Xabi Alonso na afloop. ,,Dat is voetbal.

Dat gebeurt bij ons best veel. We hadden een voorsprong van 2-0 en kansen om de derde te maken. Daarna lag de wedstrijd weer helemaal open, maar we hebben laten zien dat we over de geweldige mentaliteit beschikken.

” Matchwinnaar Florian Wirtz denkt wél te weten waarom zijn club opnieuw laat de zege over de streep wist te trekken: ,,Een reden hiervoor is dat een groot deel van het team hier nog speelt, dat we gewoon weten hoe we willen presteren. Iedereen weet gewoon wat het idee is en zet zich volledig in.” De bal ging op de stip na een lichte overtreding van PSV-target Ko Itakura.

De Japanse verdediger tikte Leverkusen-aanvaller Amine Adli nog op zijn voet nadat hij de bal al voor zich uit had gespeeld. Scheidsrechter Robert Schröder liet in eerste instantie gewoon doorspelen en de thuisclub kreeg daardoor zelfs een kans op de 3-2, maar na het bekijken van de beelden ging de bal toch nog op de penaltystip tot onbegrip en frustratie van het thuispubliek. Een deel van hen was ook schuldig aan de lange extra tijd, want de tweede helft begon met minutenlange vertraging vanwege rookontwikkeling door vuurwerk in het stadion.

Bayer Leverkusen begon het nieuwe seizoen vorige week met de strijd om de Duitse Supercup tegen VfB Stuttgart, dat verrassend tweede werd tussen de kampioen en het onttroonde Bayern München in. Stuttgart leek de Supercup te gaan winnen, maar in de 88ste minuut maakte de Tsjechische spits Patrik Schick de 2-2 en daarna won Leverkusen de penaltyserie met 4-3. Bayer Leverkusen werd vorig seizoen voor het eerst kampioen in de Bundesliga.

Het team van Xabi Alonso bleef zelfs het hele seizoen ongeslagen met 28 overwinningen en zes gelijke spelen. Bovendien won Leverkusen voor de tweede keer in de clubhistorie de DFB-Pokal. De enige nederlaag voor Leverkusen in 53 wedstrijden vorig seizoen was op woensdag 22 mei, toen Atalanta in Dublin met 3-0 won in de Europa League-finale.

Bayer Leverkusen speelt volgende week zaterdag (18.30 uur) de thuiswedstrijd tegen RB Leipzig, de club waar Xavi Simons ook dit seizoen nog actief zal zijn. RB Leipzig speelt zaterdag eerst nog thuis tegen VfL Bochum.

Borussia Dortmund begint het seizoen zaterdagavond thuis tegen Eintracht Frankfurt, Vincent Kompany debuteert zondag als coach in de Bundesliga door met Bayern München op bezoek te gaan bij VfL Wolfsburg. La Liga (Spanje) Valencia is niet goed begonnen aan het nieuwe seizoen in La Liga. Het team van trainer Ruben Baraja verloor afgelopen zaterdag in Mestalla met 1-2 van FC Barcelona en verloor vrijdagavond ook de eerste uitwedstrijd van dit seizoen.

In Galicië was Celta de Vigo met 3-1 te sterk voor Valencia, dat na een kwartier nog wel op voorsprong kwam via de jonge aanvaller Diego López. Daarna scoorden Óscar Mingueza, clubicoon Iago Aspas en Fran Beltrán voor de thuisclub. Arnaut Danjuma is goed begonnen aan zijn seizoen.

De bij Villarreal teruggekeerde aanvaller, die vorig seizoen op huurbasis bij Everton speelde, maakte maandagavond na 18 minuten al de 1-0 in de thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid die in 2-2 eindigde. Vrijdagavond was het in de tweede minuut al raak voor Danjuma in de uitwedstrijd bij Sevilla FC. De Belgische vleugelaanvaller Dodi Lukebakio maakte in minuut 45+6 de 1-1 namens de thuisclub.

In de 95ste minuut maakte Spaans international Ayoze Pérez, die in de 65ste minuut inviel voor Danjuma, de winnende 1-2 namens Villarreal. Ligue 1 (Frankrijk) Paris Saint-Germain is uitstekend begonnen aan het nieuwe seizoen in de Ligue 1. De ploeg van Luis Enrique won na de 1-4 bij Le Havre ook de eerste thuiswedtrijd van dit seizoen.

In het Parc des Princes in Parijs werd het 6-0 tegen Montpellier, dat in het seizoen 2011/2012 nog kampioen werd in Frankrijk. Daarna begon de hegemonie van PSG na de Qatarese overname, met alleen in 2016/2017 (AS Monaco) en 2020/2021 (Lille OSC) een andere kampioen dan de club uit de hoofdstad. Bradley Barcola (twee keer), Marco Asensio, Achraf Hakimi, Warren Zaïre-Emery en Lee Kang-in maakten de goals voor Paris Saint-Germain.

De 19-jarige João Neves, de kleine middenvelder uit Portugal die voor 60 miljoen euro overkwam van Benfica, stond aan de basis van de eerste twee doelpunten van de thuisploeg. Ousmane Dembélé bereidde eveneens twee treffers voor. Einde tweede helft Gele kaart voor Stefan Lainer 2-3 GOAL van Florian Wirtz! VAR: Penalty is bevestigd Luca Netz wordt vervangen door Fabio Chiarodia Tim Kleindienst wordt vervangen door Nathan N'Goumou Franck Honorat wordt vervangen door Stefan Lainer 2-2 GOAL van Tim Kleindienst! Victor Boniface wordt vervangen door Amine Adli Robert Andrich wordt vervangen door Aleix García Rocco Reitz wordt vervangen door Philipp Sander Alassane Pléa wordt vervangen door Tomáš Cvancara Jonas Hofmann wordt vervangen door Martin Terrier 1-2 GOAL van Nico Elvedi! Tweede helft afgetrapt Einde eerste helft VAR: GOAL is geweigerd 1-2 GOAL van Tim Kleindienst! 0-2 GOAL van Florian Wirtz! 0-1 GOAL van Granit Xhaka! Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!.