AZ morst in Groningen eerste punten van het seizoen

Het gepromoveerde FC Groningen is ook in de derde wedstrijd van het seizoen ongeslagen gebleven. In eigen huis werd AZ knap op 0-0 gehouden. Na zeges op NAC en RKC heeft FC Groningen nu al zeven punten.

featured-image

AZ en FC Groningen maakten er geen spektakel van in Groningen, de stad die zich opmaakt voor een bevrijdingsfeest rond Bommen Berend. Dat is de bisschop die Groningen in 1672 dacht te kunnen bezetten maar zich stukbeet op de verdedigende stellingen. FC Groningen had er een speciaal shirt voor laten vervaardigen voor de tweede thuiswedstrijd sinds de terugkeer in de eredivisie deze zomer.

De thuisploeg moest zondagmiddag ook daadwerkelijke de verdedigende stellingen innemen op het veld met AZ als tegenstander. Na NAC en RKC de eerste tegenstander van formaat in het seizoen. Maar ook AZ kreeg moeilijk voet aan de grond in de Euroborg waar de flankspelers die in de basis begonnen faalden terwijl de ploeg pas na rust de grootste kans kreeg.

• • Overzicht | In de eerste helft waren Troy Parrott en Ibrahim Sadiq nog gevaarlijk geweest maar de grootste kans was na rust voor Ruben van Bommel. FC Groningen kon lange tijd niet een keer op het AZ-doel vuren. Daar kwam ruim een halfuur voor tijd verandering toen Romano Postema, bezig aan zijn eerste minuten van het seizoen, een vrije schietkans had op het AZ-doel.

Keeper Rome Owusu-Oduro verkleinde razendsnel zijn doel en voorkwam daarmee de openingstreffer. Jeugd krijgt kans Zowel Postema als Owusu-Oduro zijn trotse jeugdexponenten van beide clubs die de jeugdopleiding hebben omarmd als belangrijke levensader van de club. Ze geven die jeugd ook daadwerkelijk veel kansen in het eerste elftal en allang niet alleen meer gedwongen door de matige financiële situatie.

Zondagmiddag stonden er bij FC Groningen liefst zes in de basis, bij AZ drie maar bijvoorbeeld ook zeven op de bank. Vanaf de bank zagen ze hun teamgenoten een moeilijke wedstrijd afwerken waarin slechts een minieme zege mogelijk was. Precies zoals de eerste wedstrijden van het seizoen die beiden met 1-0 werden afgesloten.

Met Jayden Addai en Myron van Brederode als vervangers van Ibrahim Sadiq en Ruben van Bommel ontwikkelde AZ weliswaar meer dreiging, geen moment drukten de Alkmaarders het minieme krachtsverschil uit in grote kansen. Addai vocht in de tweede helft mooie duels uit met Finn Stam, de speler met wie hij nog samen de befaamde Youth League won. Voorin oogt de nieuwe aangetrokken spits Troy Parrott die nog geen officieel doelpunt kon maken in Alkmaar met de wedstrijd ongelukkiger, al blijft hij hard werken hard werken om die eerste goal daadwerkelijk te maken.

De Ier werd in de slotfase vervangen door Mexx Meerdink die ook niks meer aan de 0-0 kon veranderen. Zijn kopbal van dichtbij werd stijlvol gepakt door Groningen-keeper Vaessen. Einde tweede helft FC Groningen en AZ komen niet tot scoren in de Euroborg: .

Het is van dit seizoen in de eredivisie. Bedankt voor het volgen van dit liveblog, ! Sven Mijnans wordt vervangen door Zico Buurmeester Tika de Jonge wordt vervangen door Joey Pelupessy Kopbal Meerdink Invaller Mexx Meerdink kopt op doel. Zijn poging mist kracht.

Etienne Vaessen duikt en plukt de bal uit de lucht. Marvin Peersman wordt vervangen door Thijmen Blokzijl Luciano Valente wordt vervangen door Rui Mendes Troy Parrott wordt vervangen door Mexx Meerdink Finn Stam wordt vervangen door Wouter Prins Romano Postema wordt vervangen door Thijs Oosting Gele kaart voor Finn Stam Ruben van Bommel wordt vervangen door Myron van Brederode Een van AZ-trainer Maarten Martens. Ibrahim Sadiq wordt vervangen door Jayden Addai Grote kans Groningen De eerste doelpoging van de thuisploeg levert direct een enorme kans op.

staat . Thom van Bergen ziet dat en bedient hem, maar Postema krijgt de bal niet langs AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro. Kans van Bommel Ruben van Bommel haalt uit vanaf de .

Zijn inzet wordt gekeerd door Groningen-sluitpost Etienne Vaessen. De hoekschop die volgt levert geen gevaar op. Tweede helft afgetrapt Valt er nog een doelpunt vanmiddag in de Euroborg in Groningen? Einde eerste helft Het staat halverwege bij het duel tussen FC Groningen en AZ.

noteerde nog . De thuisploeg schoot 32 keer in de eerste twee speelronden dit eredivisieseizoen (vijfde van de eredivisie in die twee rondes). Groningen al ruim half jaar zonder competitienederlaag FC Groningen verloor maar één van de laatste 28 competitieduels ( ): een 1-0 nederlaag bij FC Dordrecht op .

Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de Trots van het Noorden actief was. Gele kaart voor Romano Postema Opnieuw dreiging AZ Sven Mijnans mist de bal na een goed aangesneden voorzet vanaf de linkerkant van Troy Parrott. FC Groningen heeft weinig in te brengen voorlopig, maar het staat nog altijd 0-0.

Gele kaart voor Leandro Bacuna Programma eredivisie Stand eredivisie Beluister hier al onze voetbalpodcasts Bekijk hier alle video's over het Nederlandse voetbal Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!.