Een jonge Zweed bezorgde de Chinese olympische tafeltennissers de zenuwen

De tafeltennisfinale bij de mannen ging voor de verandering eens niet tussen twee Chinezen. De Zweed Truls Moregard was in Parijs de verrassing van het toernooi.

1 month Ago

Truls Moregard blaast nog maar eens op zijn batje. Hij stopt zijn shirt in zijn broek, springt een paar keer op en neer. Dit is het dus, de grootste wedstrijd van zijn leven, in hal 4 van de Arena Paris Sud, een loods die is omgebouwd tot een tafeltennisparadijs en nu zoemt van opwinding voor de finale van het olympische mannentoernooi.

De Zweed haalt nog eens diep adem en retourneert dan vaardig de service van zijn tegenstander. Het eerste punt is voor hem. Hij had nog nooit zoveel gehuild in zijn leven als afgelopen week, vertelde de 22-jarige Moregard aan Zweedse media.

Als olympisch debutant en nummer 26 van de wereld kwam hij naar Parijs zonder al te veel verwachtingen. In ronde twee wachtte hem immers Wang Chuqin, de Chinese nummer 1 van de wereld en de grote naam van de Chinese ploeg. Wang was afgelopen dinsdag nog olympisch kampioen in het gemengd dubbel geworden, maar op woensdag gebeurde er iets heel bijzonders: hij verloor.

Moregard speelde aanvallend, varieerde met zijn servicespins en aan het eind van de wedstrijd stond het er echt: 4-2 in games voor de Zweed. Voor het eerst sinds 2008 zou er geen Chinese tafeltennisfinale komen op de Spelen. Moregard kwam in een flow.

De achtste finale: 4-1. Kwartfinale: óók 4-1. En in de halve finale won hij met 4-2 van de Braziliaan Hugo Calderano, de nummer zes van de wereld.

Alleen al de gedachte aan de olympische finale, vertelde Moregard in Aftonbladet , bezorgde hem vochtige ogen. Nu is Moregard een groot talent en ni.