Ajax mist dynamiek en variatie. Dit zijn de vier dilemma's van coach Francesco Farioli

Ajax-coach Francesco Farioli krijgt voor het eerst met serieuze tegenslag te maken. Zijn vier belangrijkste dilemma’s uitgelicht.

1 month Ago

Donderdagavond was er nog de ontlading bij Francesco Farioli, na een bloedstollende penaltyserie tegen Panathinaikos in de voorronde van de Europa League. Hij sprong uit zijn stoel, schreeuwde het uit, liep met gebalde vuisten door de Johan Cruijff Arena. Maar drie dagen later, krijgt Ajax-coach Farioli voor het eerst met serieuze tegenslag te maken.

In de tweede competitiewedstrijd van het seizoen, verliest Ajax verrassend bij het gepromoveerde NAC Breda (2-1). De belangrijkste dilemma’s van Farioli uitgelicht. Verdediger Dies Janse speelt Brian Brobbey in, als de spits dichtbij het strafschopgebied staat, tegenstander in zijn rug.

Het is een beloftevolle situatie, na vijf minuten. Aanvallende middenvelder Kristian Hlynsson en linksbuiten Mika Godts anticiperen, bewegen richting de as. In plaats van dat ze ruimte creëren met een sprintje in de diepte, lopen ze de zone rond Brobbey dicht.

Die schermt de bal even af. Probeert te passen op Godts naast hem, maar dat wordt doorzien. Het is een patroon in de eerste helft.

Ajax heeft veel balbezit – over de hele wedstrijd liefst 75 procent. Maar er gebeurt weinig met dat overwicht. Kort voor rust klinkt applaus van de NAC-aanhang, omdat hun ploeg het zo goed dicht weet te houden door fel te verdedigen.

Ajax komt wel regelmatig in het aanvallendste deel van het speelveld, met 120 passes in die zogeheten final third . Maar er zijn te weinig afspeelopties als aanspeelpunt Brobbey aan de bal komt. Godts wil vaak de bal ín de vo.