Ajax hervat competitie na lange pauze met ruime zege op Fortuna

Ajax heeft de Eredivisie na precies een maand pauze hervat met een ruime overwinning. De Amsterdammers waren in de Johan Cruijff ArenA met 5-0 te sterk voor Fortuna Sittard, dat een helft lang met een man minder speelde na een directe rode kaart voor verdediger Rodrigo Guth.

1 day Ago

Wout Weghorst debuteerde in de tweede helft voor Ajax en ook Davy Klaassen maakte zijn eerste minuten sinds hij dinsdag terugkeerde bij de club. Brian Brobbey ontbrak met een blessure. Chuba Akpom kreeg bij zijn afwezigheid van trainer Francesco Farioli de voorkeur als spits.

Ajax verloor op 18 augustus met 2-1 bij NAC Breda en speelde sindsdien niet meer in de Eredivisie door stakingen van de politie rondom de duels met Feyenoord (uit) en FC Utrecht (thuis). Met 6 punten uit drie duels staat Ajax voorlopig op de zevende plaats. Na een gelijkopgaand begin leverde de eerste serieuze kans van Ajax direct een doelpunt op.

Bertrand Traoré speelde na een goede actie Kenneth Taylor in het zestienmetergebied aan. De middenvelder nam de bal met links aan en schoot met rechts raak (1-0). Fortuna leek halverwege de eerste helft langszij te komen, maar de bal belandde na een afstandsschot van Alen Halilovic tegen de paal.

Ajax sloeg vrijwel direct daarna wel toe. Na een lange pass van doelman Remko Pasveer won Akpom een kopduel, waarna Traoré met een goede aanname naar voren toe verdediger Dario Grujcic direct kwijt was. Oog in oog met keeper Mattijs Branderhorst faalde Traoré niet: 2-0.

Middenvelder Samuel Bastien bezorgde Fortuna in de blessuretijd van de eerste helft nog meer problemen. Na een slechte terugspeelbal haalde Guth de doorgebroken Akpom onderuit, met een rode kaart als gevolg. Met de overtalsituatie was na rust nauwelijks nog sprake van een wedstrijd.